Vi tar sekstimersdagen!

5 februar 2014

Originalfanen tilhørte Skjønstå Arbeidsmandsforening i Sulitjelma og ble sydd rundt 1907. Opprinnelig var kravet 8-timers arbeidsdag, men etter at det kravet var innfridd ble 8-tallet malt over med et 6-tall. Til LO-kongressen 1981 var Sulis-arbeiderne blant dem som igjen stilte kravet om 6-timersdagen.

Med fagforeningens tillatelse ble fanen kopiert i 1983. Marianne Hølmebakk og Marit Wiklund malte den for aksjonen «Ta 6-timersdagen på 8. mars», en aksjon som startet 8. mars samme år. Det var samling ved Stortinget kl. 15.00 som ble avsluttet med å overrekke brev med argumentasjon for 6-timersdagen til Kommunalkomiteen.

Ideen kom etter et helgeseminar på Sørmarka, arrangert av Kvinneutvalget i NTLs Stedstyre for Oslo og omland. I årene 1983–1988 ble aksjonen markert i forbindelse med  8. mars med brev til  i Stortinget, gateparlament, gatekongress etc. Fanen var med og ble også båret i 8. marstoget, siste gang i 1996. Nå tar vi den fram igjen: 100 år er nok!